Home » Obiceiuri de nunta

 

Petitul

Viitorul mire, impreuna cu tatal , rude apropiate, prieteni, merge sa o ceara pe aleasa lui direct de la parintii. Pentru acest eveniment, familia miresei se pregateste o masa imbelsugata urmata de o petrecere. Peste o ocazie prielnica pentru ca cele doua familii sa petreaca mai mult timp impreuna sis a discute amanuntit detaliile relatiei si ale zetrei , obligatiile si indatoririle fiecarei parti.In zilele noastre la petit viitorul mire vine si cu inelul de logodna.

 

Ploconul

Viitorii miri merg la viitorii nasi cu daruri (in unele zone solicitate sau prestabilite) si solicita sa le fie parinti spirituali. Daca acestia accepta darul isi exprima acordul de ai cununa.

Acest obiecei este urmat de o petrecere intre cele patru persoane.

 

Fedelesul

Este petrecerea care se face in seara de dinaintea nuntii organizata la casa miresei  la care participa tinerii ,prieteni, rude ale mirilor. Invitatii lucreaza ornamentele care vor fi puse in bradul de nunta, din diverse materiale, iar apoi stau de vorba si petrec cu bautura ,dans si voie buna.

 

Bradul

Bradul este simbolul vigorii si al tineretii, iar impodobirea lui simbolizeaza viata bogatia  noii familii ce se va intemeia.
Este o veche si frumoasa traditie de nunta.

Acest ritual incepe in dimineata nuntii cand ginerele, impreuna cu prieteni apropiati impodobesc doi brazi cu diferite obiecte, fructe si chifle, decoratiuni.

Brazii sunt purtati cu muzica  si voie buna de tinerii necasatoriti spre casa nasului si apoi spre casa miresei.

 

Barbieritul mirelui

Obiceiul se desfasoara in paralel cu aranjatul miresei.

Cavalerul de onoare il barbiereste pe ginere, in mod simbolic.

Traditia consta intr-un joc unde  ginerele se aseaza pe un scaun,i se pun bani sub picior, iar acesta trebuie sa fie atant la atat la ritual cat si la lautar care nu trebuie lasat sa ii ridice banii de sub picior. Ritualul are drept scop si semnificatie aducerea in atentia comunitatii ca baiatul a devenit barbat.

 

Imbracatul miresei

Nasa, mama miresei si domnisoarele de onoare o pregatesc pe mireasa pentru eveniment.

La sfarsit, nasa ii leaga voalul si coronita.

Acest obicei e desfasoara in acelasi timp cu barbieritul mirelui si simbolizeaza pregatirea fetei pentru nunta.

La acest ritual se canta si asculta melodia “Ia-ti mireasa ziua buna” si alte melodii similare din folclor care semnifica faptul ca mireasa de astazi va avea noi obligatii si o noua familie.

 

Vesmintele( Trousseau) de nunta

In Roma antica, albul era considerat culoarea bucuriei, iar in Evul Mediu simboliza puritate. Termenul vechi francez “trousseau” se traduce prin balot de imbracaminte.

In vremurile stravechi nuntasii se imbracau asemeni mirilor in idea unei superstitii: pentru a deruta spiritele malefice si de a deturna farmecele de la tinerii miri.

Obiceiul a evoluat in timp si astazi se alege de regula o singura culoare pentru domnisoarele de onoare si cavalerii , care de multe ori sunt croite la fel.

 

Calcatul pe picior

Este un obicei care tine de vigilenta si are character speculative in sensul ca unul dintre cei doi miri poate calc ape celalalt pe picior in semn de insemnare a capacitatii sale superioare si a intentiei de a conduce aceasta casatorie.

 

Valsul miresei

Este o melodie aleasa de cei doi miri, poate fi si o melodie care ii leaga emotional, melodie cu care cei doi anunta deschiderea petrecerii, urmati de nasi si apoi de ceilalti meseni.

 

Marturiile

Marturiile sunt denumite sugestiv si semnifica amintirea prezentei la eveniment.

Mirii pun la dispozitia nuntasilor aceste daruri mici in semn de pretuire si multumire pentru participarea la evenimentul lor.

Sunt mici legaturi aranjate elegant si pot avea continut de : bomboane, perle, pietricele decorative.

 

Voalul miresei

In societatea romaneasca si in Evul Mediu, ridicarea valului este dreptul exclusiv al mirelui si reprezenta un semn al autoritatii barbatului asupra femeii. Obiceiul a creeat multe legende conform carora in timpul in care erau la moda nuntile “aranjate”, iar fata miresei era acoperita pana cand mirele o insotea la ceremonie, moment in care era prea tarziu sa se razgandeasca, daca nu i-ar fi placut chipul ei.

 

Jartiera

Acest obicei are mai multe origini . Jartierea este scoasa de catre mire ca simbol al posesiunii. In anumite regiuni invitatii aveau obiceiul sa fure ciorapii miresei dupa crezul unei superstii si anume aceea de a vedea care va fi urmatorul mire, astfel ca flacaii neinsurati recurgeau la acest gest. Datorira acestui obicei impamantenit ,pentra ca mireasa sa nu se aleaga cu hainele sfasiate in timpul petrecerii, s-a adoptat sistemul ca ea sa arunce de buna voie ciorapul.

Astazi acest obicei a fost inlocuit , mirele scoate jartiera si o arunca flacailor .

 

Buchetul miresei

In vremuri stravechi miresele foloseau plante, cunoscute pentru protectia pe care o puteau asigura impotriva relelor. Ele erau prinse pe imbracamintea miresei, din cap pana la picioare,.

Mai tarziu, plantele au inceput sa fie inlocuite cu flori, din simt estetic, si sa se mute de pe vestminte pe buchetul de mireasa. Exista si astazi superstii si lime pentru folosirea anumitor flori ca : margaritar(lacramioare), cale, care conform legendelor populare sunt aducatoare de lacrimi si purtataoare de ghinion sau boala.

 

Ceva vechi, Ceva nou, Ceva imprumutat, Ceva albastru

Traditia cere ca mireasa sa poarte in ziua casatoriei, pentru a avea o casnicie reusita, patru elemente, la alegere, care pot fi o piesa de imbracaminte, bijuterie etc., dar care sa aiba urmatoarele caracteristici precise:

- ceva vechi - reprezinta legatura miresei cu viata ei de dinainte de casatorie  (poate fi o bijuterie) semnifica aducerea aminte a originilor sale

- ceva nou – reprezinta sporul, reusita si succesul in viitor (rochia de mireasa)
- ceva imprumutat - reprezinta norocul si fericirea viitorilor miri (un accesoriu purtat de o alta mireasa in ziua nuntii care acum are o viata fericita)
- ceva albastru - reprezinta fidelitatea si puritatea intr-un cuplu (poate fi un element discret, un accesoriu sau chiar jartiera,acesorii pentru par etc.)

 

Hora miresei

Hora miresei este numita si Nuneasca se danseaza acasa la mireasa, prilej cu care soacra mica imparte diferite daruri nasilor, socrilor , rudelor apropiate.

 

Ruperea turtei

Nasa comanda si plateste o turta impodobita.

In mod simbolic, turta este rupta deasupra capului miresei si este imparita cu bucurie invitatilor. Se spune ca aduce noroc celor care mananca din ea.

Obiceiul se pastreaza din vremea Romei antice si mai simbolizeaza solidaritatea grupului, familiei si bucuria participarii la eveniment.

 

Cavalerii si domnisoarele de onoare

Cavalerii si domnisoarele de onoare se regasesc in ritualul nuntii datorita unei legi romane care cerea existenta a cel putin zece martori.

 

Udatul

Mireasa, flacaul cu bradul si alaiul miresei merg la cea de-a treia fintina spre rasarit, numarata de la casa miresei, insotiti de lautari si nuntasi. Pe drum, mireasa si flacaul poarta un ulcior legat cu stergar (astazi cu decoratiuni florale, organza)tesut in casa, pana la fantana. Flacaul scoate apa de trei ori si, de fiecare data, impreuna cu mireasa, stropeste multimea cu un manunchi de busuioc, inmuiat in apa din ulcior, obiceiul fiind o  urare de maritis la fetele nemaritate, insuratoare la flacai si spor la neveste. Flacaul poate fi altul decit purtatorul bradului si va pastra ca dar ulciorul nou si stergarul cu care a facut udatul. Intorsi de la apa, nuntasii incing o hora in care mireasa trece pe la fiecare si ii prinde in piept floarea de nunta. Aceleasi flori sau cocarde le vor primi nuntasii mirelui, nasii, alti invitati la biserica.

 

Schimbul  verighetelor

Schimbul de verighetelor este un obicei cu origini egiptene pornind de la credinta ca la nivelul degetului al patrulea al mainii stangi exita o vena care ducea direct la inima.Schimbul inelelor simboliza astfel unirea inimilor. Aurul, cel mai utilizat material pentru confectionarea verighetelor este considerat un simbol al puritatii si prosperitatii.

 

Unirea mainilor drepte

Mana dreapta simbolizeaza putere, resurse si sprijin. Impreunarea mainilor drepte a mirilor in timpul ceremoniei religioase semnifica sprijinul ,angajamentul si devotamentul celor doi

 

Asezarea mireasei in stanga mirelui

Mireasa este asezata in stanga mirelui de la crezul popular ce consta in protejarea acesteia de un eventual atac.

 

Sarutul

O traditie frumoasa ce reprezinta pecetea iubirii cuplului dovedita in fata martorilor

 

Aruncarea cu graului si orezului

Aruncarea cu grau si orez reprezinta o traditie de nunta manifestata la iesirea din biserica si de la starea civila. Acest obicei are simbolul de rod, de spor, de fertilitate transmise astfel in mod sincer mirilor de nuntasi. Gestul de aruncare mai are si semnificatia alungarii spiritelor rele si credinta in rodul dat de divinitate care vin de sus.

 

Furatul miresei

Obiceiul rerezinta atentia pe care barbatul trebuie sa o aiba de astazi fata de sotie. Mirele nu trebuie sa aibe ochi decat pentru mireasa lui, altfel  mesenii glumeti profita de neatentia acestuia si fura mireasa.  Daca aceasta este furata el este dator sa o caute sau sa o rascumpere.

Daca mireasa a fost furata pana la ora 24.00 rascumpararea o va plati nasul,

Spre hazul invitatilor, mirele este pus sa indeplineasca anumite cereri: dans pe o melodie hazlie, sa recite poeme de dragoste, etc.

Ca symbol al negocierii , rapitorii vin cu pantoful miresei pentru a confirma mirelui ca ei sunt responsabili de gest, in urma acetui gest primid recompense negociata.

 

Aruncarea buchetului

Mireasa strange fetele nemaritate in spatele ei si arunca buchetul, conform traditiei cea care prinde buchetul va fi urmatoarea mireasa.

 

Desfacerea voalului

Nasa este cea care scoate voalul de pe capul miresei si ii pune in loc o esarfa sau un batic, simbolizand schimbarea statutului de fata cu cel de nevasta.

Voalul miresei se pune pe capul unei fete necasatorite sau chiar celei care a prins buchetul, optiunea apartine miresei.

 

Trecerea mireasei peste prag

Acest obicei vine sa intampine prevenirea ghinionului stabilit de o superstitie conform careia, mireasa necunoscand noua casa poate pasi cu piciorul stang atragand astfel ghinioane.

Mirele isi trece mireasa peste prag in semn de sprijin , atentie si protectie a familiei al carei cap a devenit .

 

Ciorba de potroace

Este un obiecei tinut a doua zi dupa nunta. Nuntasii se strang la casa mirilor sau a socrilor, de regula rudele apropiate, servesc acesta ciorba racoritiare pentru a se drege dupa petrecerea indestulata. La acesta reuniune se glumeste, se schimba impresii despre nunta la care au participat.

 

Luna de miere

Luna de miere este  o  vacanta binemeritata si mult asteptata de cuplu

In antichitate barbatii care nu cadeau la intelegere cu familia fetei curtate furau

Obiceiul erau unul traumatizant si nu tinea cont de vointa tinerei, acest gest nefiind pedepsit.

Restrasi in locatie necunoscuta cei doi tineri consumau un preparat alcoholic cu adaos de miere , de unde si numele lunii de miere

Tanara era tinuta timp de o luna (un ciclu menstrual) timp necesar pentru acceptarea la nivel social a acestei relatii. Efectul bauturii era unul calmant.

Astazi acest obicei nu mai are nicio legatura cu cel vechi ci unul de vacanta , concediu placut pentru a savura momentul incununarii.